Contact

Unique, handmade wearable art.
Made with joy, for free spirits!

anca_gabby_3@yahoo.com
https://www.facebook.com/anca.gabi.5

joi, 23 aprilie 2015

Time Lapse


 Nr 18 din 24 aprilie 1930 al revistei "Ilustratiunea Romana" :

Bessie Love pozand pentru noul ei film: “Hollywood revue”
“Cronica” Sfantul Gheorghe este sarbatoarea in care fiecare roman trebuie sa mute ceva: chiriasul pentru ca asa e datina, slujbasul ca formade pedeapsa, “comisarul <> falcile arestatului.


“Din toata lumea”: Fostul presedinte al Statelor Unite, Coolidge impreuna cu sotia sa viziteaza o crescatorie de papagali in California; ministrul de justitie al Frantei impreuna cu fiica sa pe care a numit-o sefa a Secretariatului sau general; reginele frumusetii de la Miami; tineri casatoriti din India.


“Calea Victoriei”: Orice strain, aflat chiar si doar in trecere prin Capitala, cere negresit sa viziteze Calea Victoriei, care “are meritul de a reda strainului impresia ca se gaseste intr-un colt insufletit, de metropola europeana, cu afluenta enorma de lume, cu vitrine feeric luminate, cu femei care-si etaleaza indecent de frumos, luxul, cu oameni care te calca pe ghete fara sa roseasca;cu nesfarsite siruri de automobile galbene, negre, rosii, albastre, portocalii, de toate culorile si de toate marimile, asa cum ar iesi dintr-o enorma uzina.” Centrul “mondenului”, “demimondului”, tineretului si al snobilor este ca un mare furnicar in miscare.
“Calea Victoriei dimineata”-primii care bat strada sunt vizitatorii straini si voiajorii. Apoi apar functionarii, in drum spre munca, “domnisoarele”, care se indreapta spre magazine si pensionarii, porniti spre cafenelele din centru. Insa “adevaratele” peisajului sunt domnisoarele cu “fete ostenite de sbuciumul sau insomnia <>, care isi etaleaza tinutele in plimbari matinale. Pe ele le pandesc “don juanii”, instalati de dimineata de-a lungul strazii.
“Calea Victoriei la pranz”- e momentul in care agitatia atinge punctul maxim, iar multimea se revarsa si pe sosea: automobilele si pietonii impart carosabilul. ‘Printre oamenii cum se cade (...) se amesteca aacea drojdie a saloanelor parfumate- o lume de pesti si de morfinomani- pe care, asa cuviincios cum se prezinta, n-o deosebesti cu nimic de lumea venita sa guste bucuria sau multumirea unei promenade (...)” In Piata Teatrului stau “comisionarii de biletele”.




“Luxul in Antichitatea romana” “Romanii primei republici erau de o sobrietate spartana.” Insa dupa instaurarea Imperiului, luxul incepe sa se insinueze in vietile romanilor. “timpul se scurgea pe nesimtite in libatiuni copioase si sopete sardanopalice.”  Lucullus, posesorul “celor mai luxoase palate si vile”, era faimos pentru ospetele fastuoase pe care le organiza. Serviciile de masa erau din aur si argint, mesle din lemn de cedru, abanos sau fildes. Caligula inghitea perle dizolvate in otet sau servea painisoare de aur mesenilor.”Limita aproape imposibila a fastului o atinge insa <>, artistul cu gust fals, voce falsa si minte bolnava. Dupa arderea Romei, el construi <> cu propria sa statue in aur si argint inalta de aproape 40 , dominand departarea.” Othon a organizat un banchet la care asupra invitatilor curgea o ploaie fina de parfumuri florale din tuburi de fildes.

“Revolutia in India”


“Ispasirea”dupa Germaine Beaumont

Elefantii unui cric londonez sunt utilizati in vacante pentru munca campului. Ei poarta incaltaminte speciala pentru a putea calca printre araturi.

“O mare expeditie americana in Etiopia”


“Renne Annie” “As vrea sa inmoi pana mea in hydromel, in esenta de roze, in tot ce e dulce, impaciuitor si prietenos, pentru ca randurile mele sa fie un balsam magulitor, pentru orgoliul nedreptatitei, Renne Annie, a marei artiste Renne Annie.” Lucrezzia Kar



“D si dna Chaplin se recasatoresc” Lita Chaplin, fosta sotie a lui Charlie Chaplin, s-a cazat la Ritz, in acelasi hotel rezervand si Charlie camere, unde urmeaza sa se recasatoreasca cu fosta a doua lui sotie. 



‘Un teren inca neexplorat” “Ele au silit gramatica sa creeze femininul pentru o multime de substantive ce nu aveau pana acum decat masculin, si asa avem: doctorite, pictorite, sculptorite, avocate etc.” Americancele au inventat si “talharoaicele”, dupa ce o fata de 17 ani a jefuit o banca. “O ciudata nostalgie bantuie noua generatie. O plictiseala stranie, o oboseala precoce...”


“Cronica stiintifica” “Convorbiri telefonice intre vapoare transoceanice si continent”; “Safire si rubine sintetice”; “Aparate de spalat in Anglia” – “de unde sa se ia atata rufarie spre a satisface asemenea monstri” (masini de spalat moderne); “Un castel transportat peste Atlantic”.
“Cronica medicala –Ce este diatermia?” “procedeu de tratament electric, care are drept scop sa dezvolte caldura in profunzimea tesuturilor organice, cu ajutorul curentilor de inalta frecventa in aplicare in intensitate.”


“Calea Victoriei-continuare” La lumina felinarelor, Calea Victoriei ascunde cele doua lumi: “lumea celor buni, nevinovati si lumea celor rai!” “Povestile, femeile si strazile sunt mai frumoase, noaptea”



“Cronica modei- frizuri la moda”- se poarta variatiuni ale frizurii “a la garconne”




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu