Cu o floare s-a cam facut primavara, cel putin mie asa mi se pare: de cand am zarit primii toporasi, vremea s-a incalzit si ne-afacut sa visam.
EN: They say spring won't come if just one flower is blooming. Well, it actually seems it has, since I've seen the first violas, the weather got warm and made us dream.
Suntem toata ziua pe afara si aerul a inceput sa miroasa a iarba incalzita de soare, a muguri de brad si a toporasi. Ne-am aventurat pana in Gornet, satul uitat de lume si timp, unde mai locuiesc cateva familii, care sunt desprinse din povestile de la muzeu. Gospodarii sustenabile, cu oameni multumiti, care stiu sa traiasca dupa ritmul firesc al naturii, stiu sa manance multumind pamantului pentru roadele bogate si stiu sa se bucure de tot ce ii inconjoara. Un exemplu pentru noi, cei grabiti artificial de tot soiul de ganduri false...
EN: We spend the whole day outside and the air started to smell like sun heated grass, pine sprouts and violets. We adventured to Gornet, the village forgotten in time and history, where few families still live, that sees taken out of the history museum. Sustainable homesteads, with satisfied people, that know how to live following nature's rhythm, know how to eat giving thanks to the earth for it's rich bounty and know how to enjoy everything around them. An example for us, the artificially hurried ones by all sort of false thoughts.
In peripetiile noastre gasim o abundenta tot mai mare de "buruieni", una mai aromata ca cealalta si in fiecare zi gustam putin din parfumul padurii, al dealurilor, al livezilor si poienilor prin care ne plimbam. Am imaginat o reteta simpla de biscuiti cu untisor si usturoita, combinate cu mar ras, ceapa tocata si suc de lamaie si i-am pus cateva ore la deshidrator. Nebunie! Gustul frunzelor s-a pastrat proaspat, iar marul a fost stropul de dulce care sa armonizeze compozitia. Si pentru ca am avut la indemana oua de casa, am incropit o "papara" cu urzici, usturoita, piciorul caprei si muguri de sanziana de gradina, pe care am servit-o alaturi de o salata cu frunze de papadie, flori de toporasi, chives, lipicioasa, creson si macris.
Sincer, pe masura ce invat despre bogatia de plante si ciuperci salbatice, drumul la piata mi se pare tot mai mult pierdere de timp:))
EN" In our trips we find lots of delicious "weeds", that carry with them the taste of the forests, hills, orchards and meadows we walk through. I imagined a simple recipe for buttercap and alliaria, mixed with apple,onion, lemon juice and dehydrated for a couple of hours. Crazy! The greeny taste of the leaves was still there and the sweetness of the apples was just the needed touch for a perfect mix. And because we had home eggs, we fried an omllete with allaria, nettles, ground elder and goldenrod sprouts, which we served with a salad (dandelion leaves, bittercress, violets, sorrel, chives and cleaver.
To be honest, the more I learn about the edible wild plants, the more I find going to the market usless:))
Pentru cei care nu au planuri de 1 mai, sunt pasionati de natura, pofticiosi dupa "buruieni" comestibile, le plac excursiile, vor sa invete sa traga cu arcul si sa decopere cateva locuri ascunse, am pregatit un eveniment, primitiv si pe gustul nostru:
Unu mai primitiv
Daca nu ai Facebook, aici e descrierea:
Sarbatorim 1 Mai in Tinutul Buzaului, alaturi de prietenii nostri, copiii de la "Izvorul Sperantei".
Cazarea va fi in curtea centrului, la cort, printre meri, cu paraul
alaturi, iar in caz de vreme neprietenoasa, cladirea centrului ne poate
adaposti.
Vom explora imprejurimile, in cautare de plante salbatice
comestibile, iar pentru cei pasionati o sa pregatim un mic ghid cu
detalii si imagini.
Domnul si doamna Ungurean, din Sibiciu, ne vor
primi in gradina lor si ne vor servi deliciosul ceai aromat, compus dupa
reteta lor, tuica si vin, naturale,din productia proprie.
O sa
vizitam satul Gornet, un loc din alte vremuri, cu case traditionale si
liniste deplina, iar una dintre putinele familii care mai locuiesc acolo
ne vor prezenta o gospodarie sustenabila: tanti Anisoara si domnul Ion
Marin traiesc aproape de natura, cresc animale si cultiva pamantul care
ii rasplateste cu tot ce au nevoie pentru trai. La ei gasim cea mai buna
branza.
Pe drumul spre vestigiile rupestre de la Alunis o sa ne
oprim si la Colti, un sat ascuns printre crestele din care se exploata
pe vremuri vestitul chihlimbar de Colti, romanitul.
In fiecare zi o sa desfasuram atelierele body conscious: miscare constienta, tir cu arcul cu sageti, pirogravura.
In 30 aprilie, copiii beneficiari ai centrului Izvorul Sperantei, care
invata la scoala din sat, o sa ne insoteasca la ateliere, iar seara o sa
le pregatim o petrecere cu muzica, foc de tabara, karaoke,
face-painting, baloane uriase, dulciuri, gustari si jocuri distractive.
Mancarea va fi in principal vegan-vegetariana, iar aprovizionarea o vom
face sambata dimineata, la piata din Patarlagele. O sa ne axam pe
produse locale si de sezon, pe care le vom prepara in bucataria
centrului, iar masa o putem servi in sala de mese sau afara, dupa
preferinte.
Cost: evenimentul e pe baza de donatie (care include
cazarea, atelierele, iar o treime va merge catre centru si petrecerea
copiilor).
Avem loc pentru 15 persoane si asteptam confirmarea
participarii printr-un mesaj, pana pe data de 25 aprilie (sau la
telefon: 0763658432, Anca)
Sa ne vedem cu soare si voie buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu